image1 image2 image4 image5

Kleurig, vrolijk, glanzend, gezellig en lekker! Die trefwoorden komen bij je op tijdens de kunstmanifestatie in wijkcentrum Ons Trefpunt in Maliskamp. In drie dagen hebben, onder de bezielende leiding van Marianne van Heeswijk, vluchtelingen uit de noodopvang Autotron en wijkbewoners van Maliskamp samen een ‘Tapijt voor Vrede’ gelegd.

Al bijna een jaar worden in het Autotron in Rosmalen vluchtelingen uit oorlogsgebieden in een noodopvang opgevangen. Daar kun je van alles van vinden. Feit is dat in de beeldvorming de negatieve opvattingen gemakkelijk de overhand krijgen. Beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk vind dat erg onterecht en wil graag een tegengeluid laten horen tegen alle negativiteit en angst. Immers, als mensen elkaar leren kennen verdwijnen veel vooroordelen en ontstaat begrip over en weer. En wat werkt daarvoor beter dan samen werken aan een kunstwerk? Met die gedachte benaderde Marianne zowel de leiding van de noodopvang als de wijkraad van Maliskamp.

In de noodopvang overheerst soberheid en is door de beperkte middelen nu eenmaal niet veel mogelijk. De wijkraad van Maliskamp dacht echter creatief en zag veel mogelijkheden. Toen ging het snel. Wijkcentrum Ons Trefpunt bood onderdak in de laatste week van december. Met een flyer werden de bewoners van Maliskamp van de kunstactiviteit op de hoogte gesteld en meteen uitgenodigd deel te nemen. De buurtsuper zorgde belangeloos voor voedingsmiddelen die de basis vormden voor de dagelijkse gezamenlijke lunch. En de wijkbewoners brachten soep, salades, pasta en veel snoeperijen mee.

Het resultaat was een bijzondere manifestatie van drie dagen. Op de vloer van de grootste zaal in Ons Trefpunt werd door vluchtelingen en wijkbewoners een gigantisch ‘Tapijt voor Vrede’ gelegd van wat wij waardeloos materiaal noemen dat wil zeggen deksels en doppen van potten en flessen die door Marianne worden verzameld en in grote bakken op kleur en formaat zijn gesorteerd. Al doende ontstond de inspiratie en in onderling overleg werd aan beelden en symbolen vorm gegeven. Het werd een kleurrijk patroon van bloemen, landen, het vredesteken, een groot hart in het midden en met het woord Vrede in het Nederlands, Arabisch, Perzisch en Engels.

Niet alleen op de werkvloer, maar ook bij de koffie en de lunch, aan de bar en in de keuken ontstonden contacten. In een mix van Nederlands, Engels en Arabisch werden verhalen, anekdotes, tips en recepten uitgewisseld. Google Translate bleek echt een handige app op de mobiel!

Na drie dagen was het opruimen geblazen. Dat ging snel, want veel handen maken licht werk. Ieder ging zijns weegs. De wijkbewoners naar huis, de vluchtelingen naar de noodopvang; allemaal een mooie ervaring rijker.

  image6      image7


Comments are closed.